Lilypie Fourth Birthday tickers

30 Aralık 2015 Çarşamba

Egekuş'um konuşuyor!

Ege neredeyse 2 aylıktan beri anni diyordu. Biliyorum bunu bilinçli olarak, dilini döndürerek falan söylemiyordu elbette (gerçi buna eşimi ikna edemiyorum bir türlü, ısrarla anne dediğine inanıyor çocuğun :) ) ama yani bağırırken falan çok düzgün bir şekilde anniii sesi çıkıyordu.

Daha sonra bu anni şekiller değiştirdi falan derken baba dede mama gibi tekrarlı heceleri söyleyebilmeye başladı 6 aylık civarında. 1 yaşındayken çok düzgün ve bilinçli olarak kuş demeye başladı. Ondan sonra da söylediği üç beş kelime oldu ama sonradan ne var ne yoksa unuttu.

Yaşıtları çoktan konuşmaya, kendini ifade edebilmeye başlamışken Ege hala kuş'tan başka pek az kelime söyleyebiliyordu. Tabii bu kendini ifade edememe hali onda sinir yapıyor, ne dediğini anlamadığımız zamanlarda çıldırıyordu, üzerine iki yaş sendromu geldi. 

Neyse sonunda bir gün, kendiliğinden, ona hiç soru falan bile sormamışken birdenbire "atişşş aaabiii" dedi! İşte sonunda konuşmaya başlamıştı! O gün ve takip eden günlerde bizim söylediklerimizi taklit etmeye çalışıyor, dili döndüğünce kelimeleri söylemeye çalışıyor ve başarıyordu. Öyle olunca kendine güveni geldi, daha çok denemeye böylece daha çok öğrenmeye başladı. O zaman tam 2 yaş 3 aylıktı. 

Şimdi 2,5 yaşında ve kendini artık daha güzel ifade edebildiği için hem kendine güveni geldi, hem rahatladı hem de konuşmaya çalışırken eğlenmeye başladı. İki yaş sendromunun da 'kendini ifade edememekten kaynaklı sinir harpleri' kısmının epey azalmasına neden oldu. Oh bee!

Tabii ki hala bizim gibi normal bir akıcılıkta konuşamıyor, hala pek çok kelimeyi bilmiyor, söyleyemiyor. Yavaş yavaş. Ama konuşurken de pek tatlı oluyor yahu! İşte bebeklerin bu dönemlerini çook seviyorum :) Sanırım en sevimli oldukları zaman dilimidir bu peltek peltek konuştukları zamanlar. 

Biz ne dersek tekrar etmeye, doğrusunu (yani onun kulağına gideni, duyduğunu) söylemeye çalışıyor. O yüzden tane tane ve yavaşça söylemeye çalışıyorum bir kelime öğrenmek istediğinde. Ama tabii çok komik şeyler var, buraya yazmam lazım, yoksa ilerde unuturum mazallah!

kaanuun: kamyon :)
kaanuun eet : kamyonet
çepkeee/ çemkee : kepçe
iima : elma
aggaa: yumurta (yumurtaya ben de çocukken putumamamaa dermişim, ne alakaysa? bizde var demekki yumurtaya alakasız şeyler söyleme içgüdüsü :):) )
tinennn: tren
van tuu fii foo fayf sig senen eyt nay tennnn: ingilizce sayılar :)))) özellikle 3 ve 7'ye dikkatinizi çekmek isterim :)
öçak/üçak: uçak
guneşşş: güneş (u'larla ü'leri karıştırıyor, farkettiğiniz üzere)
yeğde: nerde (Ege yeğdeeeee diyor, bu, "hadi saklambaç oynayalım, beni bul" demek.)
aba: anne ve annenne hariç bütün kadınlara aba diyor ki bu da yurdum teyzelerini ziyadesiyle mutlu ediyor, duyan her kadının ağzı kulaklarında Ege'yi çok seviyorlar :)

Şimdilik aklıma gelen komik kelimeler bunlar. Daha sonra aklıma gelenleri yine eklerim. Onun dışında genelde düzgün konuşuyor. 4-5 kelimelik cümleler kurmaya da başladı. Bakalım daha neler neler yumurtlayacak önümüzdeki günlerde :) Hevesle bekliyorum.


2 yorum:

  1. :D Şimdi sırada "susturamıyoruuum" dönemi var :D Özellikle bizdeki gibi "neden?" dönemiyle birleşince tadından yenmiyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay sorma... yeter oğlum bi sus artık diyeceğim günler gelecek biliyorum ama yine de çok merak ediyorum :):)

      Sil